Patient - läkarrelationen - läkekonst på vetenskaplig grund

Den medicinska utvecklingen har ökat möjligheterna till behandling och ofta finns mer än en metod. I lagen står att vården och behandlingen så långt möjligt skall genomföras i samråd med patienten, som i dag är allt bättre informerad. Vad innebär det för mötena i sjukvården? Hur kan läkarnas förmåga till inlevelse och förståelse utvecklas? Har patient-läkarrelationen betydelse för behandlingsresultaten?

Detta är några av frågorna som stått i fokus för SBU:s systematiska och kritiska genomgång av nästan 800 vetenskapliga studier inom området. Flertalet av dessa har gjorts i USA, men ganska många även i Storbritannien, Nederländerna och Sverige. I denna bok presenteras en omfattande kunskapssammanställning.

En glädjande slutsats är att klinisk skicklighet och förmåga till patientkommunikation verkar gå hand i hand, enligt de få undersökningar som gjorts av detta samband.

Ett stort antal studier har visat att medicinstuderande och färdiga läkare kan lära sig effektivare kommunikationsmönster som ger mer medicinsk information och är mer tillfredsställande för såväl patienter som läkare. Genomgående har manliga läkare sämre utgångsvärden än kvinnliga.

Att ta initiativ till att tala om sex är svårt för många läkare. Sexuella störningar kan orsakas av många sjukdomar, men detta belyses i liten utsträckning i de flesta läkarutbildningar.

I dagens sjukvård är en allt större del av patienterna gamla eller mycket gamla. Vissa studier talar för att vårdpersonal, inklusive läkare, tenderar att omyndigförklara även intellektuellt välbevarade äldre.

Forskningen inom området har bara pågått en begränsad tid och SBU identifierar också frågor som skulle behöva studeras vidare.

Boken riktar sig till läkare och medicine studerande, övrig vårdpersonal och politiska beslutsfattare.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, är en myndighet med uppgift att granska de metoder som används inom hälso- och sjukvården. Resultaten publiceras i rapporter som sprids till yrkesverksamma inom vården, däribland sjuksköterskor och läkare, liksom till politiska beslutsfattare och även patienter.

Patient–läkarrelationen är SBU:s första bok och har skrivits av en projektgrupp under ordförandskap av Jan-Otto Ottosson, professor emeritus i psykiatri, Göteborgs universitet.

Övriga författare är Knut Aspegren, professor i klinisk medicinsk pedagogik, Köpenhamns universitet; Jan Dock, chefsöverläkare i psykiatri, Norrtälje sjukhus, ordförande i Svenska läkaresällskapets sektion för medicinsk psykologi; Krister Eduards, civilekonom, lekmannarepresentant; Ingalill Rahm Hallberg, professor i omvårdnads-forskning, Lunds universitet; Ulla Holm, fil dr, psykolog, psykoterapeut, Uppsala universitet; Ulla Josephson, med dr, psykolog, Karolinska Institutet; Bengt Mattsson, docent i allmänmedicin, Umeå universitet; Urban Rosenqvist, professor i hälso- och sjukvårdsforskning, Uppsala universitet; Dan Stiwne, docent i klinisk psykologi, Linköpings universitet; Sten Thelander, psykiater, projektsamordnare, SBU.

Författare
(Jan-Otto Ottosson (red.).)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Natur och kultur i samarbete med Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU 1999 Sverige, Stockholm, Finland 375 sidor. 24 cm